Succes gaat over positief verrassen

In 2014 bestaat Pressalit 60 jaar. In deze tijd heeft Pressalit zich, net als haar kernproduct – de toiletzitting - voortdurend ontwikkeld.

Dankzij onze sterke waarden en duidelijke standpunten omtrent design zijn de goede ideeën van een schrijnwerker uitgegroeid tot een internationaal supermerk. Naar aanleiding van het jubileum kijken wij achteruit, maar ook vooruit naar Pressalit anno 2074.

Een kat loopt een pot lijm omver; die valt op een hete radiator en de kleverige massa legt zich als een deken over een hoop zaagsel in het atelier van de schrijnwerker. Dit voorval klinkt eerder als een stom ongeval, maar het zou verrassend positieve gevolgen hebben. Op die manier ontstond er een nieuw materiaal, dat spoedig daarop zou worden gebruikt om de allereerste Pressalit-toiletzittingen te vervaardigen.


Pressalit werd in 1954 in het Deense Ry opgericht. Naar het schijnt werd de naam uitgevonden door de dochter van een van de twee oprichters (Christian P. Larsen en Holger Christensen), toen zij tegen haar vader zei: ”Het is immers gewoon bakeliet dat je wat moet persen” (Deens: “du skal presse lidt”). “Noem de firma gewoon Pressalit (“een beetje persen”).” Deze naam zou in de loop der jaren synoniem worden voor kwaliteit en design tot ver buiten de grenzen van Ry en Denemarken.

Zwart als een Ford

Tijdens de kinderjaren van Pressalit richtte de onderneming zich naar het beroemde citaat van Henry Ford over de kleur van zijn Ford T-model: ”You can have any colour as long as it’s black.” Alle Pressalit-zittingen waren zwart tot het midden van de jaren '60, toen ook witte en grijze zittingen in het productenaanbod verschenen.

Rond dezelfde periode werd de trotse designtraditie van Pressalit opgestart door de Deense ontwerpers Sigvard Bernadotte en Acton Bjørn, die vooral naam maakten met de Margrethe-schaal. Dit designduo tekende de zitting Pressalit Comfort, die een radicale verandering bracht in de idee hoe een toiletzitting eruit moest zien en de toegang van de onderneming tot de exportmarkt opende.

Sindsdien heeft een lange reeks ontwerpers en kunstenaars bijgedragen tot de creatie van unieke zittingen. Design wordt immers steeds als het DNA van Pressalit beschouwd. De overtuiging dat een goed design zowel mooi als vernieuwend en prettig in gebruik moet zijn, heeft van Pressalit een supermerk gemaakt.

Pressalit anno 2074

Naar aanleiding van ons zestigjarig jubileum gaf een handvol jonge medewerkers zijn visie over de toekomst van Pressalit en de markt van de toiletzittingen in 2074, als de onderneming nog eens 60 jaar bestaat.

Is een toilet nog altijd een toilet?

”Ja, maar wij willen overal onze individuele stempel op drukken – print je eigen zitting met een 3D-printer. De samenleving zal waarschijnlijk geld en handen te kort komen, dus zal het normaal zijn dat er meerdere generaties onder een en hetzelfde dak wonen. Daarom moeten het toilet en de badkamer echt flexibel worden en aangepast zijn aan verschillende culturen, leeftijden en behoeften.”

Zal het toiletbezoek nog steeds min of meer taboe blijven?

”Ja, wij gaan geen zittingen op de markt brengen ’waar je uren op kunt zitten terwijl je de krant leest’. Het is gewoon te persoonlijk. Wij vertellen onze vrienden graag dat wij een nieuwe keuken of een nieuwe auto hebben, maar niet dat wij een nieuwe toiletzitting hebben. Toiletbezoek is een privézaak en zo zal het ook in de toekomst blijven.”

Zullen de waarden en de basis van Pressalit anders zijn?

”Pressalit zal nog altijd door waarden gemotiveerd worden. Het vermogen om nieuwe behoeften, nieuwe materialen, nieuwe zakengebieden en nieuwe markten te ontdekken, blijft een centraal streefdoel. Ons familiebedrijf en het Deense design blijven het fundament van Pressalit; de geschiedenis van onze diepe wortels vormt een verkoopargument op zich. En hopelijk kunnen wij de Deense tewerkstelling blijven behouden, we hebben immers massaal in technologie geïnvesteerd.”

Naar aanleiding van ons jubileum hebben wij onze zestigjarige ondernemingsgeschiedenis in woord en beeld opgenomen in een jubileumboek, dat onlangs is uitgegeven. U kunt deze geschiedenis hier gratis als een e-boek downloaden.