Het badkameradvies van de trendexperts voor 2015

Pressalit Seats heeft designer, conceptontwikkelaar en trendexpert Birgit Tarp gevraagd welke trends de badkamerinrichting in 2015 zal kennen. Lees haar advies omtrent de trendy kleuren en materialen van het jaar.

Birgit Tarp is eigenaar van designstudio Design Circus, waar ze bedrijven en particulieren dagelijks adviseert over inrichting, design, creatieve soberheid en kleurgebruik. Bovendien voorspelt zij de woontrends van morgen en is ze een vaste waarde van het Deense interieurmagazine Bo Bedre.  Hier geeft zij een overzicht van de trends die de badkamerinrichting in 2015 zullen bepalen. 

Wat worden de algemene badkamertrends in 2015?   
Over het algemeen stralen woontrends ook af op de badkamer. De lichte Noordse stroming zet de toon in de wooninrichting, dit zie je ook op de manier waarop wij onze badkamers in 2015 inrichten.  We zien veel lichte en gevoelige kleuren, of een heel andere wereld waar de sombere of heel donkere kleuren sfeer scheppen. Veel Denen gaven de voorbije jaren de voorkeur aan gezellige badkamers en dat is wat de inrichting van de kamer natuurlijk moet uitstralen.  De kleine details maken het geheel compleet.

Welke kleuren zullen we het vaakst zien in 2015?   
Er is een trend geweest waarbij ons in de badkamer lieten omringen door zachte delicate vormen en gemoedelijke kleuren. De meeste mensen beschouwen de badkamer vandaag de dag als een welzijnsruimte en dat merken we ook aan de kleuren die in 2015 populair zijn.  Spierwitte muren kunnen hard zijn voor het oog en aangezien het toilet en de wastafel vaak wit zijn, kiest men beter voor gebroken witte tonen - tenzij men durft te gaan voor de meer dramatische donkere tonen. Groen wordt over het algemeen een populaire kleur in huis. In de badkamer doet ze haar intrede via groene planten en toffe accessoires in diepgroene tinten - en niet noodzakelijk als een muurkleur.     

Welke trends uit 2014 blijven en welke trends worden uit de moderne badkamer geweerd?
Koper was ongelooflijk populair in 2014, maar we merken reeds dat dit wordt vervangen door messing.  Aan het eind van het jaar worden de meer blinkende en glanzende oppervlakken populair in de badkamer. Marmer blijft ook in 2015 populair.  Dit past in ons verlangen om de natuur te integreren in onze woning.  In plaats van de rustieke look gaat de aandacht dit jaar meer naar verwerkte natuurmaterialen met mooie en unieke details.  Bovendien zal er in veel meer moderne en klassieke badkamers gebruik gemaakt worden van spiegels als sculptuurelement.

Hoe wordt een design-toiletzitting het best geïntegreerd in de moderne badkamer? 
Een toiletzitting moet natuurlijk passen bij de rest van de inrichting van de ruimte.  In zeer grote ruimtes, waar er met kleur wordt gespeeld of grote spiegels worden gebruikt, dient men te kiezen voor een toiletzitting met een gematigde uitdrukking.  Op die manier voorkomt men overdaad in de kamer en vermijdt men een rommelig resultaat.  Omgekeerd kan een designzitting een prominente rol spelen in kleinere ruimtes, waar er geen plaats is om veel andere elementen toe te voegen.  In donkere badkamers met donker sanitair moeten de zitting en accessoires vanzelfsprekend de kleurtoon volgen. Dit geldt eveneens wanneer men geopteerd heeft voor delicate lichte kleuren.

Spiegels, verlichting, sanitair en meubels met zachte, ronde vormen resulteren in een harmonieuze ambiance.

Laat een botanische en natuurlijke stijl tot bloei komen door te kiezen voor stoere en duurzame materialen.

Geef uw badkamer een stoere en elegante uitstraling met een moderne, grafische taal. Laat de sculpturale stijl tot uiting komen in alles van metaal en gelakt hout tot marmer en glas.