Design zitting getest op eigen billen

Toen designer Lars Herold de design zitting SWAY D. ontwikkelde gebeurde een deel van het werk thuis. Hij installeerde gewoonweg verschillende zittingen op zijn toilet om de beste pasvorm te testen.

De nieuwste design zitting van Pressalit Seats heet SWAY D. Deze is het resultaat van designer Lars Herold's wens om strak Scandinavisch design te combineren met zachte rondingen en originaliteit. SWAY D is zowel een decoratief element in de badkamer als een comfortabele toiletzitting. De zitting volgt de laatste trends van gladde, slanke zittingen, maar gaat in tegen de normen en introduceert een vederlichte gebogen lijn en een origineel, gebogen profiel in een eenvoudige vormtaal. SWAY D werd gelanceerd op alle markten van Pressalit en past op een waaier aan closets.  

Designer, Lars Herold, vertelt hier over het proces achter de unieke zitting.

Vanwaar haalt u de inspiratie om een slanke zitting met gebogen lijnen, de typische kenmerken van SWAY D, te ontwerpen?
Het uitgangspunt van SWAY D was eigenlijk de vraag naar een eigentijdse strakke, smalle zitting. Ik wilde de zitting meer expressie geven door het design meer energie en karakter te geven. Hoewel de zitting elke dag gebruikt wordt en vele jaren meegaat en dus tijdloos moet zijn, ben ik van mening dat er ook plaats moet zijn voor finesse en originaliteit. Ik ging in de bibliotheek van Pressalit op zoek naar oude zittingen en liet me inspireren door enkele zittingen met meer flair en rondingen. Op die manier combineerde ik een minimalistische Scandinavische vormtaal met gebogen lijnen.    

Waar haal je het idee van het concept vandaan?
Ik tekende verschillende schetsen met de hand en maakte zowel 3D-modellen op de computer als handgemaakte schuimmodellen in ware grootte. We hadden ongeveer tien modellen en zeven basisconcepten die we verfijnden om te komen tot een resultaat dat past bij de pasvorm van de uitgekozen toiletpotten en productie-eisen - zo moet de zitting bijvoorbeeld passen op de pers- en slijpmachines van het productieproces. De volledige schetsfase nam ongeveer vier weken in beslag.

Hoe kan men tijdens het ontwerp van een visueel aantrekkelijke zitting rekening houden met een goed zitcomfort?
Er zijn een aantal vuistregels zoals onder meer de breedte van de rand en grootte van de gaten, maar ik probeer zelf uit te testen. SWAY D moet er niet alleen goed uitzien, maar moet ook goed zitten en daarom maakte ik niet alleen een tekening voor de zitting. Als deel van het productieproces nam ik gewoonweg een aantal zittingen met verschillende pasvormen mee naar huis die ik monteerde op mijn toilet. Elke week bevestigde ik een andere om mijn onmiddellijke ervaring te testen. Aangezien we na afloop van het designproces 3D-modellen ontwikkelden uit blokmateriaal werden ze getest op het eigen lichaam en in functie daarvan aangepast.

Wat is het volgende project op je tekentafel, nu je de ontwikkeling van SWAY D tot een goed einde hebt gebracht?
Momenteel concentreer ik me op de ontwikkeling van SWAY-versies die op andere closets passen. Op die manier wil ik de ambitie voortzetten om het Scandinavische minimalisme meer vorm te geven. Ik ben van mening dat een toiletzitting discreet, maar tevens expressief en verfijnd moet zijn, en dat wil ik uitwerken in mijn toekomstige projecten voor Pressalit.