Dit moet je weten wanneer je je badkamer renoveert

Een Deen op vijf droom van een nieuwe badkamer. Maar hoe ontstaat er eigenlijk een functionele badkamer vanuit de vraag naar wellness? Dit is de vraag die Pressalit Seats stelde aan Malene Marie Møller van de blog Boligcious.

Een Deen op vijf droomt van een nieuwe badkamer. Dat schrijft Malene Marie Møller, de vrouw achter de woonblog Boligcious, en ze verwijst daarbij naar een onderzoek van Voxmeter. De populaire blogster is van mening dat badkamerdromen kaderen in een algemene trend waarbij wij, Denen, onze woning zien als een weerspiegeling van onszelf. De helft van de Denen beschikt over een badkamer die meer dan 10 jaar oud is. Een ouderwetse badkamer met achterhaalde kleuren en een onhandige inrichting past bij een slecht zelfbeeld. 

Elegant hol met plaats voor "me-time"
- Wanneer Denen hun badkamer renoveren dromen ze van een ruimte voor ontspanning en me-time. Heel wat wanden in zitplaatsen en keukens werden gesloopt om plaats te maken voor grote, lichte ruimten waar het gezin samen kan zijn. Nu dromen Denen van een ruimte waar ze de deur achter zich kunnen sluiten om alleen te zijn, aldus Malene Marie Møller.

Op die manier is de badkamer een ruimte geworden waar men zijn batterijen kan opladen en daarom is het logisch dat we ervan dromen iets extra uit de inrichting te halen. Malene Marie Møller beschrijft de moderne badkamer als een klein, elegant hol dat vertelt wie we zijn - of wie we graag zouden willen zijn.
- Leuke tafellampen, tapijten, kunst en groene planten zijn allemaal terug te vinden in de badkamer. De badkuip wordt misschien opgeofferd in ruil voor meer leg- en opbergruimte zodat we onze dure crèmes, zalige zeepjes en heerlijk badzout kunnen uitstallen. Het is de bedoeling dat we iedereen die de kamer binnenkomt kunnen tonen dat we vat hebben op ons bestaan. 

Van droom tot renovatie
Malene Marie Møller onderstreept dat het voor de start van een renovatieproject de moeite loont inspiratie op te doen op visuele sociale media zoals Pinterest en Instagram. Denk groot en zonder grenzen Daarna volgt de redactiefase waar dromen en ideeën prioriteit krijgen. Het is tijdens de redactiefase dat er nadruk moet gelegd worden op wat belangrijk is. Is er bijvoorbeeld nood aan een waterval douche en een badkuip met poten of is een waterbesparende douchekop een financieel interessantere oplossing? 

Modern of tijdloos?
Wanneer er plannen gemaakt worden voor een grote renovatie wordt men gemakkelijk verleid door moderne trends - en dat kan duur uitvallen, waarschuwt Malene Marie Møller:
- Alles wat zeer modern is wordt op een bepaald moment "onmodern". Wie niet over de financiële middelen beschikt om twee keer per decennium zijn badkamer te vernieuwen kiest beter tijdloze tegels met zwarte of witte accessoires. Dit blijft meegaan. Maak gebruikt van accessoires zoals handdoeken, lampen, spiegels, closetzittingen en -deksels om de ruimte een moderne toets te geven.

De juiste zitting geeft een gevoel van luxe
Hoewel de meeste elementen in een badkamer visueel belangrijk zijn, moet een toiletzitting ook goed aanvoelen. Een zitting die niet goed op het closet past, kan zeer ongemakkelijk zitten, zegt Malene Marie Møller. Ze denkt niet dat design zittingen de aandacht krijgen die ze verdienen. De verkeerde zitting kan het gevoel van luxe en ontspanning in de nieuwe badkamer verpesten. Daarom loont het de moeite om te investeren in een leuke zitting die op het closet past.